Jakie piwo mam wybrać, jeśli lubię… [PORADNIK]

Większość początkujących piwoszy poszukuje idealnego piwa dla siebie na podstawie preferencji smakowych, związanych z innymi produktami. Ktoś, kto lubi smak czekolady, będzie go poszukiwał również w krafcie. Podobnie rzecz ma się z pijącymi kawę czy lubującymi się w szlachetnych alkoholach, takich jak brandy, cognac czy single malt whisky. Trafiając do sklepu z dobrym piwem można dostać oczopląsu i nabawić się bólu głowy. Nierzadko ponad 50 różnych piw na półce, pokrętne style i nazwy. Jak się w tym połapać i wybrać dla siebie coś, co nas nie odrzuci, a oczaruje? Spieszę z pomocą!

W poniższym poradniku opisuję krótko poszczególne style w ramach grup smaków. Nie chcę psuć zabawy z odkrywania piwnego świata, daję jednak konkretne wskazówki, jak szukać, aby znaleźć swój smak. Staram się wymieniać też piwa od najtańszego do najdroższego, z naciskiem na piwa Polskie i przeze mnie sprawdzone, które mogę polecić. Piwa zagraniczne wymieniam również, jednak z naciskiem na te nazwy, które nie są trudno dostępne. Nazwy pogrubione to piwa szczególnie przeze mnie polecane.

Niektóre style łapią się w widełki smakowe nie zawsze ze względu na dominujący smak, ale występujący w danym stylu. Oczywiście ten fakt odnotowałem dodatkowo w opisie.

Smak czekoladowy, kawowy i palony

kawa-w-piwie

(Imperial) Stout

W piwach w tym stylu dominują: czekolada, paloność i kawa. Imperial stouty są bardzo złożone, ciężkie, nierzadko wręcz oleiste. Zdarza się, że smakują jak likier kawowy czy praliny.

Przykłady piw w tym stylu: Tenczynek Imperial Stout, Pracownia Piwa 6 Joseph’s Street, Profesja Smolarz, Solipiwko Sweet Nyggus, AleBrowar Sweet Cow, Kingpin Turbo Geezer, Perun Bafomet, Raduga Potiomkin, Pracownia Piwa Mr Hard’s Rocks, Mikkeller Beer Geek Vanllla Shake

Black IPA

W piwach w tym stylu dominują: paloność, czekolada i aromaty wnoszone przez chmiel, takie jak żywica, sosna czy owoce tropikalne. To piwa przeważnie dość mocno goryczkowe i intensywne.

Przykłady piw w tym stylu: Bojan Czarne, PINTA Hopus Pokus, Trzech Kumpli Blakcyl, Faktoria Deadwood, Hopkins Mowa Cieni, AleBrowar Black Hope

Porter bałtycki

Czekolada, paloność, kawa, często również ciemne/suszone owoce. Piwa mocne, rozgrzewające, typowo degustacyjne. Warto sprawdzić również brown portery, które oferują nieco inne smaki, a przede wszystkim nie są tak mocne.

Przykłady piw w tym stylu: Argus Porter (recenzja), Okocim Porter, Żywiec Porter, Komes Porter, Black BOSS, Kormoran Porter Warmiński, Gloger Karty na Stół

Smak wędzony

piwo-wędzone

Rauchmarzen

Podstawa piwa jest dość prosta w odbiorze, dlatego też na początek przygody z piwami wędzonymi warto wybrać właśnie ten styl. Wędzoność będzie mocno wyczuwalna w postaci dymu z ogniska lub okopconej szynki.

Przykłady piw w tym stylu: PINTA Dymy Marcowe, Aecht Schlenkerla Rauchmarzen

Rauchbock

O wiele bogatsza podstawa piwa wnosi do piwa smaki karmelowe czy owocowe. Piwa w tym stylu będą gęstsze i pełniejsze od Rauchmarzenów. Wędzoność będzie mocno wyczuwalna, w postaci dymu z ogniska lub okopconej szynki, często połączonej ze skarmelizowaną skórką.

Przykłady piw w tym stylu: PINTA Jak w Dym, Podróże Kormorana Rauchbock, Aecht Schlankerla Urbock (recenzja)

Smoked (różne style)

Piwa wędzone to nie tylko marzeny i bocki. Tak naprawdę wędzonkę można „dodać” do każdego stylu piwnego. Piwowara ogranicza tylko kreatywność. Sprawdzajcie piwa z dopiskiem „smoked” lub „peated”. Te drugie oferują zapach asfaltu czy spalonych kabli. O dziwo, aromaty te bardzo dobrze komponują się z piwem (szczególnie z czekoladą).

Przykłady piw w tym stylu: Piwo z Grodziska (grodzisz), Gościszewo Darz Bór (lager), AleBrowar Smoky Joe (peated stout), Baba Jaga Black Widow (peated stout), Wąsosz Salvador (stout), Szpunt Night Wolf (foreign extra stout)

Smak owocowy

piwa-o-smaku-owocowym

Amerykańskie, australijskie czy nowozelandzkie chmiele potrafią wnieść aromaty i smaki owocowe w zasadzie do każdego piwa. Wymieniam jednak 2 style, które uznaje się za klasykę, jeśli chodzi o użycie „owocowych” odmian chmielu.

American Pale Ale

Piwa w tym stylu są raczej lekkie i polecane na początek przygody z warkami mocniej chmielonymi. Goryczka nie dominuje w nich (chociaż zależy to od piwa), zaś aromaty i smaki owocowe są bardzo dobrze wyczuwalne. Piwa te nadają się idealnie do picia w większej ilości. Odnaleźć w nich można owoce tropikalne, cytrusy czy kwiaty.

Przykłady piw w tym stylu: Żywiec APA, Lwówek Jankes, Artezan Pacific, Roch Nokota, Inne Beczki Zissou APA, Browar Spóldzielczy Ratownicze, Solipiwko Clint

India Pale Ale

Cięższa i mocniejsza wersja APA. Goryczka będzie wyraźniejsza, a podstawa słodowa gęstsza i mocniej zaznaczona. Często wystąpią tutaj posmaki karmelowe (dobrym przykładem jest Atak Chmielu z PINTY). Jeszcze więcej tropików i cytrusów!

Przykłady piw w tym stylu: Lubuskie IPA, PINTA Modern Drinking/Atak Chmielu, Solipiwko Chuck, Profesja Ogrodnik, Cieszyn West Coast IPA, Kormoran American IPA, Birbant Hopsbant Fresh IPA, Birbant Red AIPA, Trzech Kumpli Pan IPAni

Piwa owocowe

Czyli piwa z dodatkiem soków owocowych czy aromatów. Prosty wybór i zero frajdy. Idealne dla osób, które lubią piwa słodkie i bardzo owocowe.

Przykłady piw w tym stylu: Fortuna (seria smakowa), Kormoran seria owoców w piwie, Pracownia Piwa Piwo z Sokiem, Piwne Podziemie Juicy Wave.

Warto zwrócić także uwagę na piwa na polskich chmielach, takich jak Iunga, Oktawia, Puławski czy Sybilla. Przykłady takich piw: Perun seria dziedzictwo, Kormoran PL ON, Gościszewo Lager 55 Single Hop, AleBrowar Hop Sasa, Nomono Polish Freestyle IPA czy Baba Jaga Chmielarka (różne polskie chmiele)

Smak kwaśny i kwaśnych owoców

piwa-kwaśne

Lambiki (owocowe) i gueuze

Piwa fermentacji spontanicznej, a więc zarażone dzikimi drożdżami  Brzmi strasznie, ale zapewniam, że warto ich spróbować. Przypominają bardziej wino musujące. Często z domieszką soków owocowych, również dosładzane (w tym słodzikami). W hipermarketach i dobrych sklepach raczej nietrudno je uświadczyć

Przykłady piw w tym stylu: Faro, Lindemans Kriek/Framboise/Pecheresse, Lindemans Kriek Cuvée René, Boon Oude Gueuze (recenzja), Mort Subite Gueuze, Timmermans Gueuze, Cantillon Gueuze, Lindemans & Mikkeller seria „Spontan-„

Flanders Red Ale / Oud Bruin

Piwa te charakteryzują się wysoką kwaśnością, kojarzącą się z wytrawnym czerwonym winem, kwaśnym sokiem z wiśni czy octem. Flanders red ale przypominają mieszankę wytrawnego czerwonego wina z octem owocowym. Pokochasz albo znienawidzisz, ale tego po prostu trzeba spróbować :)

Przykłady piw w tym stylu: Rodenbach, Rodenbach Grand Cru, Duchesse de Bourgogne (recenzja), Liefmans Goudenband

Sour Ale / Gose

Czyli po prostu piwa kwaśne. Różne: od stołowych kwaskowych piw do wykręcających gębę kwasiorów kojarzących się z czystym sokiem z cytryny. Dla każdego coś dobrego. Te lżejsze świetnie nadają się na lato. Spróbuj też gose, czyli piwa z solą. Tutaj możesz przeczytać recenzję takiego piwa.

Przykłady piw w tym stylu: PINTA Seria Kwasów (od Alfa do Epsilon), Na Jurze Cherry Lady, Na Jurze Kwas Pruski, Piotrek z Bagien Funky Wild Fruit, kwaśne piwa z Browaru Szałpiw, Olimp Maja, Piwoteka Zacny Zalcman (gose), Hopium Ryan Goseling (gose)Widawa Wild Black Kiss, Alvinne Omega/Sigma

Smak karmelowy

piwo-karmelowe

Ciężko o typowo karmelowe piwo. Pewna dawka karmelu może znaleźć się w różnych stylach. Dla przykładu Atak Chmielu z PINTY jest uznawany za mocno karmelowe American IPA. Poniżej podaję te style, które smak karmelowy bardzo często posiadają grający wespół z innymi smakami. Koźlaki (szczególnie doppel i eis) mają szczególnie wyraźnie zaznaczoną stronę karmelową.

Barleywine

Piwa gęste, oleiste, pełne i bardzo mocne. Karmel jest przeważnie silnie wyczuwalny, wespół z innymi smakami, takimi jak skórką od chleba czy ciemnymi owocami. Piwa słodkie, czasami zalepiające. Wybitnie degustacyjne.

Przykłady piw w tym stylu: Artezan Preparat, AleBrowar Hard Bride, Maryensztadt Żywot Barleja, Raduga Big Sleep, Anchor Old Foghorn, Flying Dog Horn Dog, Nogne O Sunturnbrew (wędzone)

Koźlak / Doppelbock / Eisbock

Piwa z często wyraźnie zaznaczoną stroną karmelową, grającą wespół z innymi smakami: ciemnego pieczywa/pumpernikla, skórki od chleba czy suszonej śliwki (szczególnie w doppelbocku).

Przykłady piw w tym stylu: Perła Koźlak, Amber Koźlak, Miłosław Koźlak, Manufaktura Piwna Dubel, La Trappe Bockbier, Paulaner Salvator, Höss Doppel-Hirsch, Aecht Schlenkerla Doppelbock (recenzja), Aventinus Eisbock

Extra special bitter

Karmel wyczuwalny silniej lub słabiej. Bittery to spotkanie z typowo wyspiarskim stylem piwnym.

Przykłady piw w tym stylu: Pilsweizer ESB, PINTA Angielskie Śniadanie, Wąsosz Sir Arthur, Fuller’s ESB, Moor Revival

Smak szlachetnego alkoholu

piwo-leżakowane-w-beczce

Piwa leżakowane w beczkach lub z dodatkiem płatków dębowych (w tym macerowanych w alkoholach szlachetnych)

Piwa tego typu to przeważnie najdroższy wybór. Warto spróbować kilku z nich, ponieważ dostarczają najbogatszych doznań. Połączenie przeważnie ciężkiego piwa ze szlachetnym alkoholem to gwarancja doznań najwyższych lotów. Nie chcę psuć zabawy. Wiedzcie tylko, że warto!

Przykłady piw: Artezan Samiec Alfa, Birbant RIS Blended, Raduga Night Fever, Doctor Brew RIS Barrel Aged, Widawa X West Brett IPA Barrel Aged / wszelkie piwa z dopiskiem „barrel aged” lub „whisky / bourbon etc.”

Smak ostry i przyprawowy

przyprawowe-piwo

Dubbel

Smak ostry w tych piwach zawdzięczamy pracy drożdży. Nie jest to bezpośrednia ostrość, a raczej posmak, często kojarzący się z pieprzem. W dubblach wyczuć można często rodzynki, śliwki czy wiśnie, jednak nie są to raczej aromaty dominujące.

Przykłady piw w tym stylu: Leffe Brune, Chimay Red, Westmalle Dubel, La Trappe Dubbel, St Bernardus 8, Maredsous 8 Brune

Witbier / Pszeniczne

Wrzuciłem je do jednego worka, chociaż piwa te nieco się różnią. Piwa pszeniczne to przede wszystkim połączenie bananów, gumy do żucia, goździków i drożdży. Witbiery to miks kolendr, drożdży i skórki z pomarańczy. Ostre aromaty wprowadzane przez fenole zależą od piwa, chociaż zdarza się, że są dominujące. Przeważnie kryją się pod postacią goździków w piwach pszenicznych i dużej dawki kolendry w witbierach. Ich odbiór to sprawa indywidualny (dla wielu osób ziarna kolendry nie są ostre w zapachu).

Przykłady piw w tym stylu: Namysłów Białe, Miłosław Witbier, Kormoran Witbier, PINTA Viwa la Wita, Amber Pszeniczak, Browar Spółdzielczy Refowe, Reden Banany na Rauszu (wędzone), Ciechan Pszeniczne i inne „pszeniczne / weizen”

Belgian Strong Ale

Podobnie jak w piwach typu „dubbel”, ostrość jest raczej posmakiem, a jej postrzeganie zależy od danej osoby i oczywiście piwa. Dodatkowo pojawiają się aromaty od chmielu czy nuty owocowe.

Przykłady piw w tym stylu: Na Jurze Szatańska Obelga, Duvel, Chimay Blue, Trappistes Rochefort 8, Gulden Draak, St. Bernardus Abt 12, Delirium Tremens / Nocturnum

Poza dubblami i belgian strong ale’ami warto spróbować również blondów, tripli i quadrupli. Szczególnie te ostatnie potrafią zaskoczyć kompleksowością, a także ostrymi wtrąceniami.

Piwa zimowe i z chilli

Piwa zimowe oferują smaki kojarzące się ze Świętami Bożego Narodzenia. Są to przede wszystkim mieszanki przypraw korzennych, miodu, skórki z pomarańczy, chilli czy suszonych owoców. Kojarzą się bardzo mocno z okresem zimowym. Są przeważnie dość słodkie.

Przykłady piw w tym stylu: Wąsosz Bożonarodzeniowe, Gościszewo Gwiazdor, Kormoran Świąteczne, Piwoteka Krasnale u Bram, Olimp Hades (chilli), Amber Grand Imperial Porter Chiili, Browar Jana/Piwoteka Fraszka Jana (chilli)


Mam szczerą nadzieję, że ten poradnik ułatwi Ci wybór idealnego piwa. Jeżeli masz jakieś uwagi lub chciałbyś dodać coś od siebie, wskazać konkretne piwa w danych „kategoriach”, czekam na Ciebie w komentarzach.

Pacnij też w like’a poniżej, jeżeli doceniasz moją pracę. Dzięki! :)

10 komentarzy

  1. Witbier to bym polecil predzej komus kto lubi IPY albo owocowe

  2. Jest tyle tego, że coraz ciężej się w tym połapać :-) I coraz ciężej testować nowości, kiedy są ich setki. Ja ostatnio właśnie zupełnie przypadkiem „odkryłem” kategorię ESB – w sklepiku w Nowym Sączu wpadł mi w ręce Pilsweizer ESB i byłem zaskoczony jak fajnie smakuje. Pora przejechać się po tej kategorii.

    • Akurat Pilsweizerowy ESB to raczej średni reprezentant stylu, chociaż nie jest taki zły. Wpisałem na listę, bo jest dość łatwe do kupienia.

  3. A niby skąd jakakolwiek karmelowość w Ataku Chmielu?!?!?!

  4. Hmm… Łukasz, piłeś Piwo z sokiem z Pracowni? :) Bo wbrew nazwie na pewno nie jest to „idealne dla osób, które lubią piwa słodkie i bardzo owocowe”. Ale jest przy tym świetne! ;)

  5. Panie Łukaszu, czy mógłbym prosić o poprawienie hiperłączą? Przy kliknięciu na ostatnie 5 pozycji w „Piwnych poradników” otwiera się zakładka „Jakie piwo mam wybrać, jeśli lubię…”
    Jestem świeżakiem i odkrycie Twojego bloga to był strzał w dziesiątke!

Dodaj komentarz

*

© 2013-2017 Piwolucja.pl

Theme by Anders NorenUp ↑