Jakie piwo mam wybrać, jeśli lubię… [PORADNIK]

Większość początkujących piwoszy poszukuje idealnego piwa dla siebie na podstawie preferencji smakowych, związanych z innymi produktami. Ktoś, kto lubi smak czekolady, będzie go poszukiwał również w krafcie. Podobnie rzecz ma się z pijącymi kawę czy lubującymi się w szlachetnych alkoholach, takich jak brandy, cognac czy single malt whisky. Trafiając do sklepu z dobrym piwem można dostać oczopląsu i nabawić się bólu głowy. Nierzadko ponad 50 różnych piw na półce, pokrętne style i nazwy. Jak się w tym połapać i wybrać dla siebie coś, co nas nie odrzuci, a oczaruje? Spieszę z pomocą!

W poniższym poradniku opisuję krótko poszczególne style w ramach grup smaków. Nie chcę psuć zabawy z odkrywania piwnego świata, daję jednak konkretne wskazówki, jak szukać, aby znaleźć swój smak. Staram się wymieniać też piwa od najtańszego do najdroższego, z naciskiem na piwa Polskie i przeze mnie sprawdzone, które mogę polecić. Piwa zagraniczne wymieniam również, jednak z naciskiem na te nazwy, które nie są trudno dostępne. Nazwy pogrubione to piwa szczególnie przeze mnie polecane.

Niektóre style łapią się w widełki smakowe nie zawsze ze względu na dominujący smak, ale występujący w danym stylu. Oczywiście ten fakt odnotowałem dodatkowo w opisie.

Smak czekoladowy, kawowy i palony

Smak palony w piwie

(Imperial) Stout

W piwach w tym stylu dominują: czekolada, paloność i kawa. Imperial stouty są bardzo złożone, ciężkie, nierzadko wręcz oleiste. Zdarza się, że smakują jak likier kawowy czy praliny.

Przykłady piw w tym stylu: Tenczynek Imperial Stout, Pracownia Piwa 6 Joseph’s Street, Profesja Smolarz, Solipiwko Sweet Nyggus, AleBrowar Sweet Cow, Kingpin Turbo Geezer, Perun Bafomet, Raduga Potiomkin, Pracownia Piwa Mr Hard’s Rocks, Mikkeller Beer Geek Vanllla Shake

Black IPA

W piwach w tym stylu dominują: paloność, czekolada i aromaty wnoszone przez chmiel, takie jak żywica, sosna czy owoce tropikalne. To piwa przeważnie dość mocno goryczkowe i intensywne.

Przykłady piw w tym stylu: Bojan Czarne, PINTA Hopus Pokus, Trzech Kumpli Blakcyl, Faktoria Deadwood, Hopkins Mowa Cieni, AleBrowar Black Hope

Porter bałtycki

Czekolada, paloność, kawa, często również ciemne/suszone owoce. Piwa mocne, rozgrzewające, typowo degustacyjne. Warto sprawdzić również brown portery, które oferują nieco inne smaki, a przede wszystkim nie są tak mocne.

Przykłady piw w tym stylu: Argus Porter (recenzja), Okocim Porter, Żywiec Porter, Komes Porter, Black BOSS, Kormoran Porter Warmiński, Gloger Karty na Stół

Smak wędzony

Smak wędzony w piwie

Rauchmarzen

Podstawa piwa jest dość prosta w odbiorze, dlatego też na początek przygody z piwami wędzonymi warto wybrać właśnie ten styl. Wędzoność będzie mocno wyczuwalna w postaci dymu z ogniska lub okopconej szynki.

Przykłady piw w tym stylu: PINTA Dymy Marcowe, Aecht Schlenkerla Rauchmarzen

Rauchbock

O wiele bogatsza podstawa piwa wnosi do piwa smaki karmelowe czy owocowe. Piwa w tym stylu będą gęstsze i pełniejsze od Rauchmarzenów. Wędzoność będzie mocno wyczuwalna, w postaci dymu z ogniska lub okopconej szynki, często połączonej ze skarmelizowaną skórką.

Przykłady piw w tym stylu: PINTA Jak w Dym, Podróże Kormorana Rauchbock, Aecht Schlankerla Urbock (recenzja)

Smoked (różne style)

Piwa wędzone to nie tylko marzeny i bocki. Tak naprawdę wędzonkę można „dodać” do każdego stylu piwnego. Piwowara ogranicza tylko kreatywność. Sprawdzajcie piwa z dopiskiem „smoked” lub „peated”. Te drugie oferują zapach asfaltu czy spalonych kabli. O dziwo, aromaty te bardzo dobrze komponują się z piwem (szczególnie z czekoladą).

Przykłady piw w tym stylu: Piwo z Grodziska (grodzisz), Gościszewo Darz Bór (lager), AleBrowar Smoky Joe (peated stout), Baba Jaga Black Widow (peated stout), Wąsosz Salvador (stout), Szpunt Night Wolf (foreign extra stout)

Smak owocowy

Smak owocowy w piwie

Amerykańskie, australijskie czy nowozelandzkie chmiele potrafią wnieść aromaty i smaki owocowe w zasadzie do każdego piwa. Wymieniam jednak 2 style, które uznaje się za klasykę, jeśli chodzi o użycie „owocowych” odmian chmielu.

American Pale Ale

Piwa w tym stylu są raczej lekkie i polecane na początek przygody z warkami mocniej chmielonymi. Goryczka nie dominuje w nich (chociaż zależy to od piwa), zaś aromaty i smaki owocowe są bardzo dobrze wyczuwalne. Piwa te nadają się idealnie do picia w większej ilości. Odnaleźć w nich można owoce tropikalne, cytrusy czy kwiaty.

Przykłady piw w tym stylu: Żywiec APA, Lwówek Jankes, Artezan Pacific, Roch Nokota, Inne Beczki Zissou APA, Browar Spóldzielczy Ratownicze, Solipiwko Clint

India Pale Ale

Cięższa i mocniejsza wersja APA. Goryczka będzie wyraźniejsza, a podstawa słodowa gęstsza i mocniej zaznaczona. Często wystąpią tutaj posmaki karmelowe (dobrym przykładem jest Atak Chmielu z PINTY). Jeszcze więcej tropików i cytrusów!

Przykłady piw w tym stylu: Lubuskie IPA, PINTA Modern Drinking/Atak Chmielu, Solipiwko Chuck, Profesja Ogrodnik, Cieszyn West Coast IPA, Kormoran American IPA, Birbant Hopsbant Fresh IPA, Birbant Red AIPA, Trzech Kumpli Pan IPAni

Piwa owocowe

Czyli piwa z dodatkiem soków owocowych czy aromatów. Prosty wybór i zero frajdy. Idealne dla osób, które lubią piwa słodkie i bardzo owocowe.

Przykłady piw w tym stylu: Fortuna (seria smakowa), Kormoran seria owoców w piwie, Pracownia Piwa Piwo z Sokiem, Piwne Podziemie Juicy Wave.

Warto zwrócić także uwagę na piwa na polskich chmielach, takich jak Iunga, Oktawia, Puławski czy Sybilla. Przykłady takich piw: Perun seria dziedzictwo, Kormoran PL ON, Gościszewo Lager 55 Single Hop, AleBrowar Hop Sasa, Nomono Polish Freestyle IPA czy Baba Jaga Chmielarka (różne polskie chmiele)

Smak kwaśny i kwaśnych owoców

Smak kwaśny w piwie

Lambiki (owocowe) i gueuze

Piwa fermentacji spontanicznej, a więc zarażone dzikimi drożdżami  Brzmi strasznie, ale zapewniam, że warto ich spróbować. Przypominają bardziej wino musujące. Często z domieszką soków owocowych, również dosładzane (w tym słodzikami). W hipermarketach i dobrych sklepach raczej nietrudno je uświadczyć

Przykłady piw w tym stylu: Faro, Lindemans Kriek/Framboise/Pecheresse, Lindemans Kriek Cuvée René, Boon Oude Gueuze (recenzja), Mort Subite Gueuze, Timmermans Gueuze, Cantillon Gueuze, Lindemans & Mikkeller seria „Spontan-„

Flanders Red Ale / Oud Bruin

Piwa te charakteryzują się wysoką kwaśnością, kojarzącą się z wytrawnym czerwonym winem, kwaśnym sokiem z wiśni czy octem. Flanders red ale przypominają mieszankę wytrawnego czerwonego wina z octem owocowym. Pokochasz albo znienawidzisz, ale tego po prostu trzeba spróbować :)

Przykłady piw w tym stylu: Rodenbach, Rodenbach Grand Cru, Duchesse de Bourgogne (recenzja), Liefmans Goudenband

Sour Ale / Gose

Czyli po prostu piwa kwaśne. Różne: od stołowych kwaskowych piw do wykręcających gębę kwasiorów kojarzących się z czystym sokiem z cytryny. Dla każdego coś dobrego. Te lżejsze świetnie nadają się na lato. Spróbuj też gose, czyli piwa z solą. Tutaj możesz przeczytać recenzję takiego piwa.

Przykłady piw w tym stylu: PINTA Seria Kwasów (od Alfa do Epsilon), Na Jurze Cherry Lady, Na Jurze Kwas Pruski, Piotrek z Bagien Funky Wild Fruit, kwaśne piwa z Browaru Szałpiw, Olimp Maja, Piwoteka Zacny Zalcman (gose), Hopium Ryan Goseling (gose)Widawa Wild Black Kiss, Alvinne Omega/Sigma

Smak karmelowy

Smak karmelowy w piwie

Ciężko o typowo karmelowe piwo. Pewna dawka karmelu może znaleźć się w różnych stylach. Dla przykładu Atak Chmielu z PINTY jest uznawany za mocno karmelowe American IPA. Poniżej podaję te style, które smak karmelowy bardzo często posiadają grający wespół z innymi smakami. Koźlaki (szczególnie doppel i eis) mają szczególnie wyraźnie zaznaczoną stronę karmelową.

Barleywine

Piwa gęste, oleiste, pełne i bardzo mocne. Karmel jest przeważnie silnie wyczuwalny, wespół z innymi smakami, takimi jak skórką od chleba czy ciemnymi owocami. Piwa słodkie, czasami zalepiające. Wybitnie degustacyjne.

Przykłady piw w tym stylu: Artezan Preparat, AleBrowar Hard Bride, Maryensztadt Żywot Barleja, Raduga Big Sleep, Anchor Old Foghorn, Flying Dog Horn Dog, Nogne O Sunturnbrew (wędzone)

Koźlak / Doppelbock / Eisbock

Piwa z często wyraźnie zaznaczoną stroną karmelową, grającą wespół z innymi smakami: ciemnego pieczywa/pumpernikla, skórki od chleba czy suszonej śliwki (szczególnie w doppelbocku).

Przykłady piw w tym stylu: Perła Koźlak, Amber Koźlak, Miłosław Koźlak, Manufaktura Piwna Dubel, La Trappe Bockbier, Paulaner Salvator, Höss Doppel-Hirsch, Aecht Schlenkerla Doppelbock (recenzja), Aventinus Eisbock

Extra special bitter

Karmel wyczuwalny silniej lub słabiej. Bittery to spotkanie z typowo wyspiarskim stylem piwnym.

Przykłady piw w tym stylu: Pilsweizer ESB, PINTA Angielskie Śniadanie, Wąsosz Sir Arthur, Fuller’s ESB, Moor Revival

Smak szlachetnego alkoholu

Piwa leżakowane w beczce

Piwa leżakowane w beczkach lub z dodatkiem płatków dębowych (w tym macerowanych w alkoholach szlachetnych)

Piwa tego typu to przeważnie najdroższy wybór. Warto spróbować kilku z nich, ponieważ dostarczają najbogatszych doznań. Połączenie przeważnie ciężkiego piwa ze szlachetnym alkoholem to gwarancja doznań najwyższych lotów. Nie chcę psuć zabawy. Wiedzcie tylko, że warto!

Przykłady piw: Artezan Samiec Alfa, Birbant RIS Blended, Raduga Night Fever, Doctor Brew RIS Barrel Aged, Widawa X West Brett IPA Barrel Aged / wszelkie piwa z dopiskiem „barrel aged” lub „whisky / bourbon etc.”

Smak ostry i przyprawowy

Piwo przyprawowe

Dubbel

Smak ostry w tych piwach zawdzięczamy pracy drożdży. Nie jest to bezpośrednia ostrość, a raczej posmak, często kojarzący się z pieprzem. W dubblach wyczuć można często rodzynki, śliwki czy wiśnie, jednak nie są to raczej aromaty dominujące.

Przykłady piw w tym stylu: Leffe Brune, Chimay Red, Westmalle Dubel, La Trappe Dubbel, St Bernardus 8, Maredsous 8 Brune

Witbier / Pszeniczne

Wrzuciłem je do jednego worka, chociaż piwa te nieco się różnią. Piwa pszeniczne to przede wszystkim połączenie bananów, gumy do żucia, goździków i drożdży. Witbiery to miks kolendr, drożdży i skórki z pomarańczy. Ostre aromaty wprowadzane przez fenole zależą od piwa, chociaż zdarza się, że są dominujące. Przeważnie kryją się pod postacią goździków w piwach pszenicznych i dużej dawki kolendry w witbierach. Ich odbiór to sprawa indywidualny (dla wielu osób ziarna kolendry nie są ostre w zapachu).

Przykłady piw w tym stylu: Namysłów Białe, Miłosław Witbier, Kormoran Witbier, PINTA Viwa la Wita, Amber Pszeniczak, Browar Spółdzielczy Refowe, Reden Banany na Rauszu (wędzone), Ciechan Pszeniczne i inne „pszeniczne / weizen”

Belgian Strong Ale

Podobnie jak w piwach typu „dubbel”, ostrość jest raczej posmakiem, a jej postrzeganie zależy od danej osoby i oczywiście piwa. Dodatkowo pojawiają się aromaty od chmielu czy nuty owocowe.

Przykłady piw w tym stylu: Na Jurze Szatańska Obelga, Duvel, Chimay Blue, Trappistes Rochefort 8, Gulden Draak, St. Bernardus Abt 12, Delirium Tremens / Nocturnum

Poza dubblami i belgian strong ale’ami warto spróbować również blondów, tripli i quadrupli. Szczególnie te ostatnie potrafią zaskoczyć kompleksowością, a także ostrymi wtrąceniami.

Piwa zimowe i z chilli

Piwa zimowe oferują smaki kojarzące się ze Świętami Bożego Narodzenia. Są to przede wszystkim mieszanki przypraw korzennych, miodu, skórki z pomarańczy, chilli czy suszonych owoców. Kojarzą się bardzo mocno z okresem zimowym. Są przeważnie dość słodkie.

Przykłady piw w tym stylu: Wąsosz Bożonarodzeniowe, Gościszewo Gwiazdor, Kormoran Świąteczne, Piwoteka Krasnale u Bram, Olimp Hades (chilli), Amber Grand Imperial Porter Chiili, Browar Jana/Piwoteka Fraszka Jana (chilli)


Mam szczerą nadzieję, że ten poradnik ułatwi Ci wybór idealnego piwa. Jeżeli masz jakieś uwagi lub chciałbyś dodać coś od siebie, wskazać konkretne piwa w danych „kategoriach”, czekam na Ciebie w komentarzach.

Pacnij też w like’a poniżej, jeżeli doceniasz moją pracę. Dzięki! :)

12 Komentarzy

  1. Witbier to bym polecil predzej komus kto lubi IPY albo owocowe

  2. Jest tyle tego, że coraz ciężej się w tym połapać :-) I coraz ciężej testować nowości, kiedy są ich setki. Ja ostatnio właśnie zupełnie przypadkiem „odkryłem” kategorię ESB – w sklepiku w Nowym Sączu wpadł mi w ręce Pilsweizer ESB i byłem zaskoczony jak fajnie smakuje. Pora przejechać się po tej kategorii.

    • Akurat Pilsweizerowy ESB to raczej średni reprezentant stylu, chociaż nie jest taki zły. Wpisałem na listę, bo jest dość łatwe do kupienia.

  3. A niby skąd jakakolwiek karmelowość w Ataku Chmielu?!?!?!

  4. Hmm… Łukasz, piłeś Piwo z sokiem z Pracowni? :) Bo wbrew nazwie na pewno nie jest to „idealne dla osób, które lubią piwa słodkie i bardzo owocowe”. Ale jest przy tym świetne! ;)

  5. Panie Łukaszu, czy mógłbym prosić o poprawienie hiperłączą? Przy kliknięciu na ostatnie 5 pozycji w „Piwnych poradników” otwiera się zakładka „Jakie piwo mam wybrać, jeśli lubię…”
    Jestem świeżakiem i odkrycie Twojego bloga to był strzał w dziesiątke!

  6. Belgijska wariacja witbira (piszą na puszcze ze to biale piwo )piwo „Valkiria” z browaru alter bier -kolendra z dodatkiem skórki cytrynowej

  7. Człowieku ty o dobrym „bierku” nie mosz zielonego pojęcia. Kultura picia piwa w Polsce jest jeszcze raczkująca….Jedynie na ŚLĄSKU…. Górnym…(dolny to ludzie zza buga) ludzie piją piwo od dobrych kilku wieków, znając właściwości smakowe owych zacnych trunków…. Podstawą dobrego piwa jest ….. woda, chmiel oraz słód…… potem karmel…czyli piwo dla „bab” nawet doppel czy „rżnięte” pijoł opa jak szoł bajtlym na spacer… Piwa pszeniczne, ryżowe, czy inksze obstbiery nie wchodziły nawet w rachubę. Nawet maltz był dlo kobiet i karlusów. Ty o lagrze nie mosz zielonego pojęcia. To co dzisioj oferują browary, to zwykłe szczyny… Nawet za komuny ną górnym śląsku było piwo dobryj jakości, a w Polsce ludzie wtedy pili wina owocowe i bimber… Tylko w Gdańsku możno było sie jeszcze dobrego piwa wtedy napić…. reszta to był kwaśny szajs… O piwie dolnyj fermyntacji nie zabierej głosu. Jakbyś kogos zapytoł o przedwojynne piwo z „Namysłowa” to by ci pedzieli że to był dobrze zrobiony złocisty trunek, dzisioj szajs.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *