Jak smakują piwa bezglutenowe dostępne w Polsce? [TEST]

Celiacy i osoby borykające się z nietolerancją glutenu mają utrudniony dostęp do dobrych piw, gdyż większość piw na rynku zawiera większą bądź mniejszą ilość glutenu. Z myślą o tych osobach, niektóre browary wypuszczają piwa bezglutenowe, bądź takie o zaniżonej ilości białek roślinnych. Postanowiłem przyjrzeć się kilku pozycjom i sprawdzić, czy są smaczne i czy mogę je celiakom polecić. Nie przedłużajmy więc. Do dzieła!

Brok Gluten Free

Brok Gluten Free

Piwo dostępne jest w wielu sklepach, przede wszystkim w Intermarche czy Carrefourze. W Biedronce do kupienia pod nazwą Cechowe Bezglutenowe.

W zapachu dominuje mieszanka mokrego zboża i aromatu znanego z tanich piw dyskontowych, czyli miksu słodu z alkoholem. Nie wróży to dobrze. Pachnie jak typowy mózgotrzep.

W smaku czuć przede wszystkim słód wymieszany z nutami biszkoptowymi. Na początku daje o sobie znać alkohol, który do piwa wprowadził alkoholową goryczkę. Piwo jest nieco słodkawe. Totalnie puste, nudne i po prostu niesmaczne.

Szkoda kasy.

Kormoran Bezglutenowe Jasne

Kornoran Jasne Bezglutenowe

Czyli Kormoran Jasne w wersji bez glutenu. Zapamiętałem to piwo jako bardzo smaczne, jedno z lepszych w okolicach 4 złotych za butelkę.  Sprawdźmy więc, jak smakuje jego wersja bezglutenowa.

W aromacie pojawiają się przede wszystkim kwiaty, słodowość i nutka ziołowa. Kwiaty nadają piwu zapach lekko perfumowy. Nie są to wyżyny, jednak trzeba przyznać, że piwo wącha się przyjemnie.

Smak to dominanta zbożowo-kwiatowa. Wyeksponowano słodową stronę piwa i nie pozwolono goryczce za bardzo się udzielać. Jest obecna, ale mało konkretna. Trochę jak nieprzygotowany maturzysta na ustnej z polskiego. Przydałoby się trochę popracować nad tym aspektem, aby piwo miało nieco większy pazur.

Bardzo smaczny wywar.

Kormoran Bezglutenowe Ciemne

Kormoran Ciemne Bezglutenowe

Czyli Kormoran Ciemne w wersji bez glutenu.

Zapach zdominowała kawa zbożowa, za którą wyłania się czekolada. Czuć także muśnięcie karmelu.

Piwo jest gładkie, mimo średniego wysycenia. Na początku czuć czekoladę, po której do głosu dochodzi kawa zbożowa, tak dominująca w aromacie. Pozostawia bardzo przyjemny posmak. Piwo lekko słodkawe, z ziołową goryczką, nieco mocniejszą niż w wersji Jasnej.

Przyjemne, ciekawe i smaczne piwo.

Wąsosz Chmielakia Session IPA

Wąsosz Chmielakia Session IPA

Chmielakia wyróżnia się na tle dość słodowych piw. Jest to wybór idealny dla osób lubiących mocną goryczkę i wszelkie piwa z amerykańskimi chmielami.

Aromat to przede wszystkim cytrusy i owoce tropikalne. Kolor zapowiadał obecność karmelu, ale na szczęście go tutaj nie ma. Prosty, owocowy, bardzo przyjemny zapach.

Po pierwszym łyku atakuje konkretna, grejpfrutowa goryczka. Słodowa strona Chmielakii jest dość ciężka jak na „session”, chociaż w żadnym stopniu to nie przeszkadza.  W smaku dominują owoce i nutka karmelowa.

Najlepsze piwo zestawienia. Proste, udane i bardzo pijalne.

Celia Svetlý Ležák (Jasne)

Celia Jasne Svetly Lezak

Piwo, które spotkać można w wielu hipermarketach. Jest jednym z łatwiej dostępnych trunków dla celiaków.

Aromat nie zapowiada niczego ciekawego. Ot słód, nuta ziołowa i nutka maślana.

Po pierwszym łyku wiadomo już, że będzie to proste, ale przyjemne piwo. Wyeksponowano stronę słodową trunku i ledwie pozwolono dojść do głosu lekkiej ziołowej goryczce. Trochę cierpkie pod koniec degustacji. Mimo wszystko pije się je zadziwiająco dobrze i nie jest wcale wodniste.

Smaczne. Idealne pod grilla.

Celia Tmave (Ciemne)

Celia Ciemne Tmave

Ledwie wywąchałem cokolwiek ze szklanki. Pałętają się tutaj nutki lukrecji i karmelu. To wszystko.

Ciemne Celia jest dość słodkie, karmelowe, z posmakiem palonym. Goryczka niewyczuwalna. W odróżnieniu od aromatu smak jest dość silny, głównie ze względu na słodycz. Przypomina mi bardzo Książęce Ciemne Łagodne.

Piwo, które jak najbardziej można wypić. Będzie smakować osobom, które lubią słodkie warianty.


Piwa bezglutenowe nie różnią się niczym szczególnym od wersji glutenowych. Cechuje je ta sama konsystencja. Smaki i aromaty, które można w nich odnaleźć, są takie same jak w „normalnych” piwach. Bez ubytku na jakości, osoby cierpiące na nietolerancję glutenu, mogą napić się więc dobrego piwa.

Podziękowania za dostarczenie piw do testu dla Sklepu Smak (hurtownia piw niszowych StanBud). Wszystkie piwa (poza okropnym Brokiem) możesz kupić właśnie w tym sklepie z dobrym piwem, na gdańskim Przymorzu (mapa). 

26 Komentarzy

  1. W artykule jest błąd Cechowe bezglutenowe to nie jest to samo co Brok gluten-free.

  2. Fardreamer

    6 maj 2016 at 12:22

    A mnie najbardziej interesuje gdzie zdobyć Chmielakię i ciemnego Kormorana… :)
    Będę szalenie zobowiązana za odpowiedź, bo usycham z tęsknoty do piwa!

    • W Gdańsku tak jak pisałem, Sklep Smak na Przymorzu (Czerwony Dwór). W innych miastach musisz szukać albo w sklepach z dobrym piwem, albo w super/hipermarketach. Będzie łatwiej jak podasz miasto :)

      • Polecanie zakupów w sklepie Smak, po roku jest już mocno nieaktualne. Wczoraj z piw bezglutenowych był tylko jasny Kormoran. Pani sprzedawczyni na pytanie o ciemnego odpowiedziała „z 3 miesiące nie było” :(

  3. Co do smakow to kwestia gustu. Mi osobiscie najbardziej smakuje Brok, Cechowe, a na koncu Kormoran i Chmieliakia. Nie lubie az tak mocno wyczuwalnej goryczki i cierpkosci, preferuje lagodniejsze smaki. A szukac trzeba wszedzie, w Slupsku piwo jest w Stokrotce, leclerku, Intermarche, sklepie Browarium, ktory sprowadza piwa bezglutenowe

  4. Brakuje jeszcze: Bernarda bezlepkovego, moim zdaniem dużo lepszego od Celii, żadko spotykanej Estrelli Damm Daura (padaka a’la Brok, wersja GF różni się tylko drobnym szczegółem etykiety więc lepiej 3 razy sprawdzić) i piw z browaru Brunehaut – najdroższych w zestawieniu ale warto wszystkich spróbować.

  5. Brok najlepsze dla mnie. Nie rozumiem czemu autor wspomina, że szkoda kasy?

    To, że komuś nie smakuje nie znaczy, że każdemu.

  6. Brok bezglutenowy pokazał się na Statoilu :)

  7. Czy ktores z tych piw jest mikrofiltrowane?

  8. Dla mnie też najlepszy brok. Ma ciekawszy smak.

  9. jesli ktos nie toleruje glutenu i pije jeczmien jest dziwny, bo to prawie to samo. tez uczula. Sa jakies piwa które są bezzbozowe?

  10. A mi mimo tego że pisze bezglutenowe to o tak szkodzi,bo niestety ten jęczmień tam jest nadal,w małych ilościach ale jest, mi szkodzą wszystkie niestety, alergia od razu daje się we znaki przy piciu.

    • Ale że masz alergię na sam jęczmień a nie gluten? No to piwo bez jęczmienia to już rzadko. Oczywiście bywają takie z zasypem 100% pszenicznym, ale nie widziałem żeby te z kolei robili w wersji bezglutenowej (chociaż oczywiście jest to wykonalne). Są też jakieś eksperymenty na innych zbożach jak gryka, proso czy sorgo. Jest jednak z nimi problem, bo w przeciwieństwie do jęczmienia i pszenicy słody z nich mają za mało enzymów do zacierania – trzeba je dodać. No i jak to eksperymenty, ciężko je znaleźć.
      Generalnie piwo bezglutenowe musi mieć dodane enzymy – bo bezglutenowość uzyskuję się właśnie przez dodatek enzymu rozkładającego gluten.
      Jeśli ktoś chce mieć bezglutenowe piwo bez 'sztucznych’ enzymów to zostaje tylko przeżuwanie i wypluwanie prosa – w ten sposób dostarczymy zawartej w ślinie amylazy niezbędnej do prawidłowego zacierania :D
      Piwa bezzbożowego zrobić się nie da – z definicji.
      Z tego co wiem, żeby móc napisać 'gluten free’ to wystarczy zredukować zawartość glutenu poniżej 20 mg/kg. Może przy bardzo silnych alergiach taka ilość wystarcza do wywołania reakcji?

  11. Na ciebie chłopie szkoda kasy. Podejrzewam, że twój smak jest dokładnie taki, jak opisujesz bezglutenowego brooka. Otwarcie tego artykułu to porażka.

    • To że komuś smakuję np. ciepła tatra z
      półki sklepowej nie znaczy że to piwo jest dobre smakowo jako „piwo”.

      Nie zmienia to faktu że ma wielu amatorów, jako napój alkoholowy , bo nadaje się do grilla, ryby czy mecz polskiej reprezentacji pilki nożnej.

      tak samo jest z brokiem
      krótko brok – szału nie ma

  12. Patrząc na ilość komentarzy zachwalających głównie jedno i to mega słabe piwo Brok, można wywnioskować jedno – Van Pur musi sporo wydawać na słabej jakości marketing szeptany :)

  13. A czemu nikt nie pisze o bardzo dobrze dostępnej coronie ? Jest to piwo bezglutenowe choç nie ma certyfikatu , mam celiakie pije to piwo i nic mi nie jest , miła odmiana dla kormorana

  14. moje osobiste typy z piw bezglutenowych:
    Połczyn – najgorsze w zestawieniu, kompletnie niepijalne,
    Kultowe – sikacz bez smaku,
    Kormoran Jasne – zdecydowanie najlepsze, po prostu kawał uczciwego piwa,
    Maryensztadt Owsiany Stout – całkiem dobre, choć to stout, więc mocno palone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *