Metaliczny posmak w piwie. Skąd się bierze?

Gwoździe w piwie. Rdza, ołowiane ciężarki albo skorodowana puszka. Każdy z nas inaczej odbiera ten posmak, który najłatwiej wyczuć chyba w każdym Raciborskim. Metaliczny posmak w piwie, przy czym jego intensywniejsze wersje posmakiem ciężko nazwać, bo skutecznie przykrywają wszelkie walory napoju. Skąd biorą, a skąd nie biorą się „gwoździe w piwie”?

Czy piwo w puszce smakuje metalem?

Puszka piwa pokryta jest wewnątrz warstwą specjalnego środka (lakieru), uniemożliwiającego kontakt piwa z – najczęściej – aluminium. Piszę „najczęściej”, bo z tego co wiem, niektóre puszki robione są ze stali (aczkolwiek jest to rzadkość). Płyn nigdy nie powinien mieć styczności bezpośrednio z puszką.

Wszelkie pitolenie o metalicznym smaku piwa z puszki możecie teraz szybko zdementować. Takie jest prawo, takie są wymagania uregulowane przepisami. Myślę, że Sanepid dobrałby się szybko do dupy, browarowi niedbającemu o zabezpieczenie pojemników, w których sprzedaje piwo.

Ciekawostka z Wikipedii: „Pierwsze produkowane w Polsce piwo puszkowe pojawiło się na rynku w 1991 roku dzięki firmie Legpol rozlewającej w Okocimiu piwo. Inauguracja produkcji piwa w puszkach 0,33 litra miała miejsce 26.02.1991 roku, co zostało uwiecznione poprzez umieszczenie na denku pierwszej partii puszek napisu INAUGURACJA 26.02.1991.”

Zerdzewiała puszka

fot. Tariej Hanken (CC/Flickr)

Mit o metalicznym piwie z puszki, to nic więcej jak problem z logicznym myśleniem u niektórych osobników. Wystarczy chwycić puszkę i ugryźć albo polizać jej górną część. Czujesz metaliczny smak w ustach? To co się dziwisz, że niczym stary robol walący piwo prosto z puchy, smakuje Ci ono metalem? Stawiam kratę wybranego przez Ciebie trunku, że piwo z niewadliwej puszki, nalane do szklanki, nie będzie się różnić od tego z butelki.

Za metaliczny smak piwa odpowiada kapsel?

Pudło! O ile nie przeleżakujemy piwa w piwnicy, nie zabezpieczywszy kapsla przed korozją – metaliczność nie będzie wynikać z tego elementu. Kapsel jest zabezpieczony gumą od spodu. Zresztą stosuje się także odpowiednie środki, aby w przypadku jej braku nic do piwa się nie przedostało. Myślicie, że browar pozwoliłby sobie na niedopatrzenie w tej kwestii? Wątpię. No, chyba że chcą płacić kary.

Zerdzewiały kapsel

fot. Michael Kappel (CC/Flickr)

Dlaczego niektóre piwa mają metaliczny posmak?

Odpowiedź jest prosta: skopany sprzęt w browarze. Ewentualnie zażelaziona woda używana do warzenia piwa. W każdym razie jony, na przykład żelaza, przedostać mogą się z instalacji. Powiedzmy, że browaru nie stać na sprzęt ze stali nierdzewnej. Posiada starą, nadszarpniętą instalację z czarnej stali albo innego ustrojstwa. Instalacja nawala, jaka by nie była.

Chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej o piwie? Pobierz darmowego e-booka „15 pytań o piwo, wraz z konkretnymi odpowiedziami”. Zostaw mi swojego maila, a otrzymasz go w kilka minut :)

Odbierz darmowego e-booka


Browary raczej nie przyznają wprost, że nie mają kasy na odnowienie sprzętu czy zamontowanie nowego. Więc warzą na tym, co mają. A potem wychodzą metaliczne w smaku piwa, bo zbiornik ma na przykład zdartą powłokę.

Gwoździe w piwie

fot. brooke_b19 (CC/Flickr)

Test skórny na metaliczność w piwie

Fajny trick, którym możesz zaszpanować przed znajomymi.

Maczacie palec w piwie i rozcieracie próbkę na skórze. Jeśli po powąchaniu skóry w tym miejscu wyczujecie miedziaki, to z piwem jest coś nie tak z powodu czynników zależnych od browaru. Przeważnie będzie to spieprzona instalacja. Jeśli miedziaków nie wyczujecie, to metal pochodzi prawdopodobnie od chmielu. Zdarza się i tak. Nieraz się o tym przekonałem.

Teraz już wiesz, że ani puszka, ani kapsel nie odpowiadają za metaliczny smak piwa.

Cieszę się, że mogłem Cię czegoś nauczyć. Jeśli doceniasz mój czas, pacnij w like poniżej. Dzięki!

  •  
  •  
  •  
  •  

11 komentarzy

  1. Browar może mieć część tanków dobrych, a część uszkodzonych, dlatego można trafić na dobry porter i żelazisty porter. :D

  2. Wiele starszych browarów ma problem z kadziami czy tankami bo niezbyt kalkuluje się im co warkę naprawiać powłokę wewnątrz zbiornika specjalną żywicą. Po tym wszystkim trzeba całość odkażać itp.
    Takie problemy z metalicznością miał i chyba dalej ma Browar Zamkowy w Cieszynie, gdzie warzą porter z Żywca i Brackie tak jak wspomniałeś, ale także wiele browarów domowych, które warzą np. w instalacjach RIMS/HERMS.
    Test skórny jest tutaj dobrym wyznacznikiem, bo można też określić czy metaliczność pochodzi z procesu produkcyjnego czy też np. z chmieli. Jeśli wina leży po stronie browaru to na dłoni czujesz monety, ale także świeżą krew (taką po głębokim rozcięciu np. ręki) i aramentem. Jeśli metaliczność pochodzi z chmielu to czujesz na dłoni taki specyficzny ziołowy zapach jak z herbatek ziołowych, coś jak mieszanka pokrzywy, kopru itp.

  3. W końcu ktoś mi to wyjaśnił, przestałam pić piwo Lech, bo dla mnie po prostu śmierdzi! ja nie wiem co się stało, ale od kilku lat czy Lech z  butelki, czy z puszki po prostu wali metalem! nie wiem dlaczego nic z tym nie zrobią

  4. No i nagle wszystko stało się jasne :) dzięki

  5. Część puszek jest robionych z metalu z kadłubów atomowych łodzi podwodnych. ;>

  6. Metaliczny posmak w piwach produkowanych w dużych browarach w 99% nie jest powodem uszkodzenia tanku, żelazo wypłukiwane jest z perlitów na etapie filtracji. :)

  7. No nie wiem, robiliśmy z kumplami test. Mieliśmy 5 piw butelkowych i tych samych puszkowych. Na ślepo (po przelaniu) i tak z łatwością rozpoznałem te puszkowe… skoro puszki są takie super, to czemu najlepsze browary choćby w Polsce z nich nie korzystają?

    • Ta sama warka i piwo, rozumiem? W takim razie jesteś niesamowicie dobrym sensorykiem. Jednym na milion :)

      Mniejsze browary nie mają linii do puszkowania, bo to dodatkowy koszt i wydatek. Druga sprawa, że istnieje silnie zakorzenione przekonanie, że piwo w puszce jest dla meneli.

  8. Ciechan AIPA tez wali gwozdziem, a myslalem, ze tutaj sie postarali … teraz liczy sie tylko kasa :(

    Zreszta Doctor Brew Kinky Ale tez cholernie przereklamowane … a wolaja sobie za to prawie 10zl … nie tedy droga panowie „doktorzy”

  9. Dawniej tago nie było tersz nwo i metal ma być w powietrzu wodzie jedzeniu lekah itp zebyśmy szybciej umierali poprostu przestalem pić piwo jak poczułem ten dziwny smak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2020 Piwolucja.pl

Theme by Anders Noren