Piwa wegańskie – wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Większość piw na rynku jest wegańska. W zasadzie mógłbym zostawić to zdanie w stanie nienaruszonym, nie starając się wyjaśnić, jakie piwa są „niewegańskie”. Abstrahując od samej idei weganizmu czy wegetarianizmu, do której to idei jest mi jednak daleko, postanowiłem stworzyć miniporadnik dla osób unikających produktów pochodzenia zwierzęcego. Kwestia diety nie powinna być moim zdaniem przeszkodą, uniemożliwiającą picie dobrego piwa.

Piwa wegańskie od niewegańskich odróżnić trudno. Trunki dla wegan nie są bowiem w żaden sposób oznaczane, tak, jak produkty w barach czy sklepach. Nikt nie przykłada do tego wagi. Z drugiej strony odnoszę wrażenie, że weganie zwracają uwagę jedynie na laktozę w krafcie. Musicie jednak wiedzieć, że nie jest to jedyny składnik niewegański, jaki może znaleźć się w Waszym piwie.

Laktoza

Laktoza w piwie

Do niektórych piw dodaje się laktozy. Po co? Chociażby po to, aby nadać im mlecznego, słodkiego posmaku. Laktoza nie jest „zjadana” przez drożdże, więc znajdzie się w finalnym produkcie. Browary używają cukru mlecznego, warząc przeważnie style ciemne (np. milk stouty), jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby laktozą dosłodzić piwo jasne. Przykładem jasnego piwa z laktozą jest Krakowskie Śniadanie z Pracowni Piwa.

Style piwne z laktozą to: milk stout/sweet stout, milk imperial stout i wszelkie piwa z dopiskiem „milk/sweet”. Laktoza zawsze podana jest w składzie, ponieważ jest alergenem. Niepowtarzalnym piwem z mlekiem jest Yeti (styl: bilk) z Browaru Bazyliszek.

Karuk i żelatyna

Karuk i żelatyna w piwie

Karuk to inaczej klej rybi, uzyskiwany z wysuszonych pęcherzy rybnych. W piwowarstwie używany do klarowania piwa podobnie jak żelatyna. Polskie browary raczej karuku nie używają, chętniej klarując piwa mchem irlandzkim. Niedawno z używania karuku zrezygnował Guinness, jednak na świecie wciąż można znaleźć piwa, klarowane klejem rybnym. Warto mieć to na uwadze.

Karukiem oryginalnie klarowano piwo grodziskie (nie wiem jednak, czy Grodziskie dostępne w Żabce/Fresh Markecie klarowane jest karukiem). Substancja popularna jest w Wielkiej Brytanii, gdzie często dodaje się jej do piw w beczkach (cask ale).

Miód pszczeli

Miód w piwie

Tutaj sprawa jest prosta: piwa miodowe są niewegańskie. No, chyba że użyto sztucznych aromatów. Weganie powinni wystrzegać się piw, z których składzie wyszczególniono miód. Jeśli go tam nie ma, a zamiast miodu pszczelego widnieje sztuczny aromat albo sztuczny miód, to nie ma się czego obawiać.

To znaczy jest się czego obawiać. Najpewniej takie piwa będą niezbyt smaczne.

Dodatki mięsne

Mięso w piwie

Mięso w piwie?!” – zakrzykną wegetarianie i weganie. W czasach, gdy do warzenia piwa używa się pizzy, drożdży z brody/bakterii z pochwy czy przypraw-afrodyzjaków, wszystko jest możliwe. Piw z mięsem wielu na świecie nie ma, a w Polsce chyba jedynymi są Fabrykanckie Świnie (boczek) i Ucho od Śledzia (śledzie) z Browaru Piwoteka, Kevin Bekon (Browar Hopium) oraz stouty ostrygowe (oyster stout), na przykład Oyster Kiss (Piwne Podziemie) czy Osteroida (Browar Bednary).

Na oyster stouty weganie/wegetarianie powinni uważać. Do ich warzenia używa się świeżych ostryg.

Warto jest mieć jednak na uwadze, że piwa mające pachnąć/smakować dymem z ogniska, mogą mieć dodane jakieś mięsko. A nuż w małym restauracyjnym browarze, gdzieś na uboczu, uwarzono lagera z kaszanką i pieczenią z łopatki. Chociaż trudno sobie wyobrazić jego smak… :)

Pozostaje jeszcze kwestia sumienia pijących. Piwa wędzone potrafią mocno pachnieć szynką czy boczkiem. Czy takie piwo jest wegańskie? Jest. Czy weganie będą chcieli takie piwo wypić? Raczej nie. Doskonałym przykładem takich piw są Aecht Schlenkerla: Urbock czy Doppelbock.

Oznaczenia

Jak wspomniałem na początku, na etykietach piw próżno szukać specjalnych oznaczeń dla wegan. Poniżej zdjęcie dwóch podobnych piw z BrewDoga. Na jednym oznaczenie „Vegan”, na drugim oznaczenia brak.

Czy piwo po lewej jest niewegańskie? Wątpię. Prawdopodobnie nie przyłożono aż takiej wagi do oznaczeń na większości etykiet.

brew-dog-vege-beersfot. sklepzpiwem.pl

Jeżeli chcecie być w 100% pewni, czy piwo, które macie zamiar wypić, jest wegańskie, najszybciej będzie zapytać u źródła. W przypadku polskich browarów wystarczy kontakt przez fanpage. Raczej szybko otrzymacie odpowiedź. Browary zagraniczne mogą odpowiadać nieco dłużej, a sami sprzedawcy/barmani raczej nie będą mieli pojęcia, czy piwo przeznaczone jest dla wegan (poza wiedzą na temat laktozy czy miodu).

Możecie także skorzystać z tego spisu piw, z podziałem na piwa wegańskie/niewegańskie. Bardzo przydatne narzędzie, niestety nie ma tam piw polskich.

Przeczytaj także test piw bezglutenowych: TUTAJ

Nie zapomnij także pacnąć w przycisk „like” poniżej, jeżeli uważasz, że tekst jest przydatny. Dziękuję! :)

Zdjęcia:
Zdjęcie nagłówka: Moyann Brenn (CC By-NC 2.0)
Ryby – Dorade Rose (CC By NC 2.0)
Miód – Dino Giordano (CC By NC 2.0)
Bekon – Kim Ahlström (CC By NC 2.0)

  •  
  •  
  •  
  •  

7 komentarzy

  1. Jeszcze Kevin Bekon z Hopium!

  2. W końcu ktoś napisał to wprost. Są składniki, o których nam się nie śniło, że są w piwie. Są też marki, które zauważyły zapotrzebowanie jak Guinness i zaczynają robić wersję wegańską. Z winami ciężej. Ostatnio pan w Lidlu myślał ,że chcę coś ukraść bo tak długo czytałam etykiety. Dobry wpis, polecę wkrótce na swoim blogu.

  3. jvlia.feliksa

    27 Sie 2016 at 04:06

    Dzięki Ci za ten wpis.
    I dzięki za pierwsze zdanie. Powinno się je wydrukować i dać wszystkim weganom, bo co i rusz ktoś wygrzebie „info” o karuku/żółci bydlęcej i sieje ferment. I do usranej śmierci chyba trzeba będzie ludzi przekonywać, że nie, większość piw nie jest z odzwierzęcymi. Większość jest wegańska.
    Jak z cukrem i kośćmi ;)
    A piwo o zapachu wędzonki piłam. Byłam już trawożerna. I pijana. Więc liczę na to, że to były ino aromaty, a nie zatopiony boczek :P
    Pozdrawiam ciepło! :D

  4. Marian Paździoch syn Józefa

    21 Wrz 2016 at 13:33

    Zawsze niesamowicie śmieszą mnie te wegańskie bzdety :)

Dodaj komentarz

*

© 2013-2017 Piwolucja.pl

Theme by Anders NorenUp ↑