Jeszcze do niedawna marzyłem o shakerze z grubego szkła. Ten rodzaj szkła wydawał mi się absolutnie pociągający. Łączył prostotę z elegancją. Szkło AleBrowaru to już w ogóle był obiekt moich westchnień. Jednak z czasem zaczynałem coraz bardziej wkurzać się, gdy w knajpach serwowano mi dobre, nierzadko „wymagające” piwo w shakerze. Rozumiem, że takie szkło fajnie sprawdza się w przypadku wypijania większej ilości przeciętnych Pale Ale czy nawet Pilsów. Jest świetnym kompanem do kilku niewymagających stylów. Do czasu, kiedy już nim rzygasz. Szkłem, znaczy się. W przenośni, oczywiście.
Najpierw wyjaśnijmy sobie, kiedy shaker się sprawdza. Sprawdza się przy dużej ilości przeciętnej jakości piwa. Można do niego wlać wszelkie piwa „regionalne”, albo te nieco wadliwe, gdyż aromat szybko zostanie rozproszony. Podobnie szkło typu nonic, z którego dobrze pije się koncernowe wyspiarskie bittery.
Shaker absolutnie nie sprawdza się w roli szkła do piw cięższych, ale także bardzo aromatycznych, wymagających. Wlewajmy do niego pilsa czy lagera, okej. Kiedy jednak dostaję w shakerze IIPA albo coffee stout, to zaczynam się wewnętrznie bulwersować. Nie po to płacę gruby hajs za doskonałe piwo, aby marnować jego potencjał w shakerze, który jest chyba najgorszym szkłem degustacyjnym. Nie zbiera aromatów, a wręcz je rozprasza. Wąchanie piwa z shakera to katorga, bo czuć tylko te najsilniejsze zapachy. Te słabsze, czające się w tle, są prawie nie do wychwycenia.
A przecież piwo to głębia aromatu i smaku. To odkrywanie nie tylko tego co na wierchu, ale także tego, co czai się w tle. Aromatów dochodzących do głosu po ogrzaniu, uzupełniających pierwszy plan. Dlaczego więc puby tak często kastrują dobre piwo, nalewając je do shakera?
Apeluję do właścicieli multitapów i pubów. Kupcie chociaż szkło do stoutów. Nie wymagam teku, bez przesady. Aczkolwiek takie szkło bardzo mnie cieszy.
Nie marnujcie potencjału dobrego piwa.
7 lis 2014 at 18:25
Myślę, że się nie doczekasz. Ze względów ekonomicznych.
8 lis 2014 at 16:36
Czekaj, ile kosztują shakery w Tesco ? :P A poza tym taki Stout glas to chyba na raz, więc nie ma to sensu.
Byłem w jednym miejscu w Europie, gdzie było tylko teku i chyba nie do końca ludzie wiedzieli co mają z nim robić.
21 lis 2014 at 15:38
Czy to miejsce bylo w Estonii?
8 lis 2014 at 21:12
Pij z butelki tam to dopiero się zapachy w szyjce zagęszczają.
19 sie 2016 at 18:11
ale przy braniu łyka nie da się ich wąchać
9 lis 2014 at 11:29
Ja ja niedawno wsparłem chłopaków z Kraftwerku wybierając właśnie opcje ze shakerem:)
11 lis 2014 at 23:29
Uważam że powinieneś się zdecydować, pozwolę sobie przytoczyć co wcześniej napisałeś o tym szkle
„To mój ulubiony rodzaj szkła, ze względu na prosty design i wszechstronne zastosowanie. Nonic’a trudno dostać w sklepie, widziałem kiedyś w Ikei czy TESCO. Warto zamówić przez internet, bo podane w takim szkle piwo, cieszy oko podwójnie. Do shakera/nonic’a nalewać można trunki sesyjne, a poleca się go szczególnie do piw górnej fermentacji, aromatycznych. Czyli takich, przy których cieszymy się aromatem i smakiem, z drugiej strony niezbyt mocno skupiając się na samym trunku”
12 lis 2014 at 12:00
I teraz pierwszy akapit: „Jeszcze do niedawna marzyłem o shakerze z grubego szkła.” :)
Tylko świnia nie zmienia zdania.
8 gru 2019 at 07:30
Krowa
30 mar 2015 at 12:50
Ale przecież jak zamówisz w pubie 0,33 litra to Ci do shakera nie naleją tylko do jakiegoś kieliszka czy polaka, które już tak nie rozpraszają aromatów. A TeKu też ma pojemność 0,33, więc tak naprawdę nie rozumiem problemu.
Albo pijesz 0,5 bez większego wwąchiwania się, albo 0,33 celem degustacji.
30 mar 2015 at 19:50
Problem w tym, że nie w każdym pubie opłaca się 0,33l. Są takie, gdzie 0,33l kosztuje złotówkę mniej. Mam „dopłacać” za możliwość degustacji?
30 sty 2016 at 18:13
W logo też masz shaker, może powinieneś odświeżyć żeby było prawilnie. A shakery w pubach są bo: są bardzo tanie, łatwo się je myje, łatwo się je składuje, klienci nie kradną ich tak często
8 gru 2019 at 07:34
Szaker wygląda jak wiadro. Mam teku z zestawu komesa, 4 chujowe mocne piwa + teku z grubego szkła z delikatnym nadrukiem. Zestaw alebrowaru z kerfa z wiadrem jednak odpuszczę.